Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Uzun süredir Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Atalay, 14 Mayıs 2023 Seçimleri’nde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Milletvekili seçilmişti.
Seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı vermesine rağmen bu karar uygulanmadı ve tahliye gerçekleşmedi.
Can Atalay’ın yılan hikayesine dönen tutuklanma ve milletvekili seçilme yolculuğunu bu içeriğimizde inceleyeceğiz.
Avukat, aktivist ve siyasetçi Can Atalay, 2019 yılında Gezi Davası kapsamında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla tutuklandı.
Gezi Olayları’nı hükümete karşı darbe girişimi olarak tanımlayan iddianame kapsamında gözaltına alındı ve tutuklandı.
Hatay’da Türkiye genelinde aldığı oyun çok üstünde oy alan Türkiye İşçi Partisi, bu şehirden milletvekili kazanmayı başardı. Böylece Can Atalay’ın tahliye edilmesi beklenmeye başladı.
Bunun üzerine Atalay; adil yargılanma, seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma ve kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle 20 Temmuz 2023 tarihinde Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Ancak öyle olmadı. Anayasa Mahkemesi’nin kararı uygulanmadı. Dosya, Atalay’ın cezasını onayan Yargıtay’a tekrar gönderildi.
Bu kuşkusuz büyük bir anayasal kriz anlamı taşıyordu. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’ne karşı suç duyurusunda bulanarak bu krizin boyutlarını gözler önüne serdi.
Netice itibarıyla 30 Ocak 2024 tarihinde Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik Yargıtay kararı TBMM Genel Kurulunda okundu ve böylece Atalay’ın vekilliği düşürüldü.
Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu, terör örgütü PKK/KCK-PYD/YPG mensubu olan Mehmet Kılıç’ı Zeytin Dalı Harekatı bölgesine sızmaya çalışırken yakaladı. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın teknik desteğiyle yapılan operasyonda terörist Kılıç sağ olarak ele geçirildi. Kılıç’ın daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik gerçekleştirdiği sızma faaliyetlerinde de yer aldığı belirtildi.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na bağlı Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, Erzurum ve Erzincan Ceza İnfaz Kurumlarında inceleme yapıyor. Komisyon, cezaevlerindeki şartları ve hükümlü/tutukluların durumunu tespit ederek raporlayacak ve çözüm önerileri sunacak.
Birleşmiş Milletler (BM), BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarının İsrailli yetkililer tarafından 7 Ekim saldırısına dahil olduklarını söylemeleri için zorlandıklarına ilişkin haberler hakkında, “Gazze’de tanık olduğumuz tüm insan hakları ihlalleri için hesap verilmesi gerekecek.” açıklamasında bulundu.