CHP’den sahte içki çağrısı: Hükümet, derhal sorumluluk üstlenmeli

Sahte İçki Kaynaklı Ölümler Artıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, son zamanlarda artan sahte içki kaynaklı ölümlere dikkat çekerek, “Fahiş vergilendirmenin insanları kaçak veya sahte içkiye yönlendirebileceği ve bu durumun topluma yüksek maliyetler getirebileceği unutulmamalıdır. Hükümet, bu sağlık sorununa derhal müdahale ederek kalıcı çözümler geliştirmelidir.” ifadelerini kullandı.

“Yüksek Vergi, Kitlesel Ölümlerin Nedeni”

Yüksek enflasyon, yoksulluk ve alkole uygulanan yüksek vergi oranlarının bağlantılı olarak kaçak alkol tüketiminin arttığını vurgulayan Şahbaz, son bir haftada İstanbul’da kaçak içki nedeniyle hastaneye başvuran 92 kişiden 38’inin metanol zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiğini belirtti. 46 kişiden ise 26’sının entübe edilme durumunda olduğunu dile getirdi.

-Ülkenin ‘Alkol Politikalarını İzleme Platformu’ verilerine göre, 2023’te 17, 2024’te ise 47 sahte içki kaynaklı ölüm vakası raporlandı ancak gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu ortadadır. Yüksek vergilendirme politikaları, kitlesel ölümlerin ve körlük dahil sakatlanmaların en büyük nedenidir.

-Meşru alkollü içkilere ulaşamayan insanlar, daha ucuz kaçak içkilere yönelmektedir. Bugünlerde yüzde 45 alkol oranına sahip bir içecek için alınan ÖTV ve KDV toplamı, satış fiyatının yüzde 70’ini bulmuştur. Bu durum, alkollü içecekleri birçok kişi için erişilemez hale getirirken ölümcül sahte içki piyasasını beslemektedir. 2023’te 1 milyon 195 bin, 2024’te ise 4 milyon 264 bin litre kaçak içkinin ele geçirilmesi, sorunun boyutunu gözler önüne sermektedir.

-İstanbul’da yapılan son operasyonlar, bu trajedinin ardından alınan geçici adımlarla sınırlı kalmıştır; hükümet, yapısal sorunlara çözüm getirecek bir tutum sergilememiştir.

-Zeliha Aksaz Şahbaz, alkol bağımlılığı ile mücadelede aşırı vergilendirme ve yasaklar yerine uzun vadeli ve etkili önlemlerle desteklenen çok yönlü ve kapsamlı politikalarla yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Fahiş düzeyde yüksek vergilerin insanları kaçak veya sahte içkiye yönlendirebileceği ve bu durumun toplumsal maliyetlerinin artabileceği göz ardı edilmemelidir.”

“Devlet Alkol Bağımlılığıyla Mücadele Etmelidir”

-Devlet, alkol bağımlılığı ile mücadele etmekle yükümlüdür ancak bu mücadele aşırı vergilendirme ve yasaklar yerine eğitim, tedavi, rehabilite ve etkin denetim gibi uzun vadeli ve kalıcı önlemlerle desteklenen çok boyutlu politikalarla yürütülmelidir. Sahte alkol üretimi engellenmeli ve bu suçun cezası artırılmalıdır. Hükümet, halk sağlığı sorunu haline gelmiş bu konuda sorumluluk alarak kalıcı çözümler üretmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir